FAQ - Veelgestelde vragen

Wat is EFT of tapping?

Tapping of EFT is een vorm van acupunctuur in combinatie met cognitief werk. Er worden geen naalden gebruikt. De werkwijze omvat het licht tikken met de vingertoppen op meridiaanpunten, voornamelijk op het gezicht, pols en vingertoppen om emoties te neutraliseren.

 

 

 

 

Dr. Peta Stapleton, klinisch en gezondheidspsycholoog, leidde het Australische onderzoek naar Emotional Freedom Techniques (EFT) of 'tapping'. In deze video vertelt ze over de opvallende resultaten en hoe EFT bestaande vormen van therapie voorbijsteekt op vlak van efficiëntie en effectiviteit.


Waarvoor kan ik EFT allemaal gebruiken?

 • Stress
 • Angsten (angst voor spreken in het openbaar, fobieën, faalangst, vliegangst ...)
 • Verwerking van herinneringen waar je nog altijd een vervelend gevoel bij hebt als je er aan terugdenkt
 • Verwerking van vervelende emoties waarvan je niet weet waar ze vandaan komen
 • Prestatieverbetering (sportprestatie, verkoopprestatie ...)
 • Fysieke klachten
 • Slaapproblemen
 • Verslavingen
 • Eetstoornissen
 • Emotioneel eten
 • Perfectionisme
 • Ingrijpende veranderingen

EFT is effectief bewezen op heel wat gebieden*. Heb je vragen over een specifiek thema waar jij mee zit? Contacteer me vrijblijvend, ik help je graag verder.

*Wist je dat EFT ook toepasbaar is op dieren? Heeft jouw huisdier stress? Bijvoorbeeld na een hectisch dierenartsbezoek? Lees mijn stappenplan en pas zelf EFT toe op je huisdier.


Hoe kan EFT werken bij zo veel verschillende problemen?

Omdat deze allemaal verbonden zijn met emoties (stress, angst, verdriet, onrust, pijn ...). Deze worden aangestuurd in een specifiek deel van onze hersenen, de amygdala.  Die wil ons beschermen voor gevaar door ons te laten vluchten of vechten. Als we bevriezen, dan houden we de emoties vast. Omdat dit een automatische reactie is, kunnen we met de 'bewuste' hersenen (praten, plannen en organiseren) hier niet veel aan doen. Met EFT tik je op specifieke acupuntuurpunten die een bericht sturen naar de amygdala om te ontspannen en de emotie los te laten en te neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je meteen verschil voelt en dat de verbetering blijft.


Is het wetenschappelijk bewezen dat EFT werkt?

EFT werd eind jaren 80 ontwikkeld door Gary Craig. Sindsdien is er al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van EFT. Op de website van Tapping Instituut vind je een overzicht terug.


Heeft EFT bijwerkingen?

Er zijn nog nooit bijwerkingen gemeld.


Wat zijn de voordelen van EFT?

+ Gemakkelijk
+ Geen medicatie nodig
+ Efficiënt
+ Geeft zelfvertrouwen
+ Geeft inzicht
+ Altijd en overal toepasbaar

Iedere ronde van tappen levert altijd een verandering op. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 1 uur tappen de cortisolwaarden (stresshormoon) met 37 % vermindert. Het versterkt ook het immuunsysteem, vermindert pijn en angsten en doet ons gelukkiger voelen. 


Hoe lang duurt een sessie?

Een normale sessie duurt 60 minuten en kost 55 euro. Indien je langer wil werken kunnen we dit plannen.


Hoeveel sessies zijn er nodig?

Het aantal sessies hangt af van jouw vraag en proces, gemiddeld zijn dat er drie à vier. We werken tot het probleem of doel volledig behandeld is.


Hoe verloopt een sessie?

Nog voor de eerste sessie, bezorg ik jou een intakeformulier dat je mij op voorhand terugbezorgt om de richting van jouw consultatie te bepalen. Tijdens de eerste sessie werken we meteen op jouw vraagstelling en toon ik jou de technieken zodat je deze ook thuis kan toepassen.
Een sessie is individueel. Het geeft je de mogelijkheid in alle veiligheid en discretie met je emoties te werken.


Kan een sessie ook op afstand gebeuren?

Absoluut. Sessies kunnen zowel in de praktijk in Emblem doorgaan als online via Zoom, iedere cliënt tapt immers op zichzelf. Zolang er maar wederzijds beeld en klank is.


Ik geraak niet op de afspraak, hoe annuleer ik?

Ben je verhinderd en geraak je niet op de gemaakte afspraak? Verwittig me telefonisch zo snel mogelijk zodat we een nieuwe afspraak kunnen inplannen. Er is altijd begrip.
*Afwezigheid zonder verwittiging wordt in rekening gebracht.


Wordt EFT terugbetaald door het ziekenfonds?

Nee, nog niet.

ONTMOETEN

Zit je nog met vragen of ben je niet zeker of EFT iets voor jou is? In een vrijblijvend telefoongesprek van een halfuur beantwoord ik graag je vragen en leg ik uit hoe een verdere samenwerking eruit ziet.

Contacteer me: +32 465 00 38 37